کوشا تجارت گلپایگان

شمش آلومینیوم

موارد مصرف و کاربرد آلومینیوم : به خاطر خواص جالب و شگفت نگیز آلومینیوم و آلیاژهای آن، در صد سال اخیر شاهد رشد خارق العاده صنعتی بوده ایم. کاربرد آلومینیوم در صنایع مختلف به علت وجود خواص متفاوت در این فلز بسیار وسیع است. امروزه از آلومینیوم در صنایع مختلف نظیر هوا – فضا، حمل و نقل، خودروسازی، بسته بندی، ساختمانی، الکتریکی و بسیاری صنایع دیگر استفاده می شود. میزان مصرف آلومینیوم در صنایع مختلف در جدول ذکر شده است. در ادامه نقش و کاربرد آلومینیوم و آلیاژهای آن در هر بخش جداگانه ارائه می گردد.

۱ – صنایع ساختمانی : از آلومینیوم در ساخت اجزای مختلفی نظیر در و پنجره، سقف های آلومینیومی داخل و خارج ساختمان، ورقه های روکش نمای خارج ساختمانی، سازه های فلزی تاسیسات دریایی و … استفاده می شود. علت اقبال به این ماده، سبکی وزن، استحکام بالا، زیبایی، ایمنی، غیر سمی بودن و مقاومت در برابر خوردگی می باشد. قسمت عمده آلومینیوم مصرفی در ساخت در و پنجره های گرمابند استفاده می شود که علاوه بر سبکی وزن، سبب جلوگیری از اتلاف انرژی حرارتی و ورود صدا می شود. عمده آلیاژهای مصرفی در این صنعت بر پایه منیزیم، سیلیسیم و منگنز می باشند.

۲ – صنایع هوا – فضا : مواد مورد استفاده در این صنعت بایستی سبک، مقاوم، بادوام و دارای هزینه ای مقبول باشند. لذا از آغاز کشف آلیاژهای مقاوم آلومینیومی، این عنصر به فلز اصلی در این صنعت تبدیل شده، امروزه از این فلز در حجم وسیعی در این صنعت استفاده می شود.

۳ – صنایع خودروسازی : امروزه سه هدف در صنایع خودروسازی دنبال می شود:
الف. کاهش وزن دستگاه جهت صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش آلودگی محیط زیست: به ازای هر ۱۰ درصد کاهش وزن خودرو، میزان مصرف سوخت ۵٫۵ درصد کاهش می یابد.
ب. تضمین کلیه استانداردهای ایمنی با استفاده از موادی با استحکام بالا
ج. تسهیل فرآیندهای ساخت و کاهش هزینه های تولید.
از آنجایی که آلیاژهای آلومینیومی هر ۳ هدف بالا را برآورده می کنند، تحقیقات زیادی در زمینه جایگزینی آلومینیوم به جای فولاد در جریان است. به طوریکه امروزه درصد بسیار بالایی از سازه های دریایی (کشتیها، زیردریاییها)، واگن ها، اتوبوسها و خودروها از آلومینیوم ساخته میشوند. آلومینیوم در خودرو به دو صورت قطعات ریختگی (موتور و اجزای آن، چرخ ها، سیستم تعلیق، سیستم فرمان) و قطعات اکسترود شده (شاسی و بدنه و …) مورد استفاده قرار می گیرد. به علاوه استفاده از آلومینیوم در صنایع ریلی سبب کاهشوزن واگن ها و افزایش سرعت حرکت قطارها شده است.

۴ – صنایع بسته بندی و غذایی : خواصی چون غیر سمی بودن، مقاومت به خوردگی عالی، نفوذناپذیر بودن در مقابل نور، اکسیژن، رطوبت و آلودگی ها، شکل پذیری بسیار عالی، انتقال حرارت بالا و بازیافات راحت سبب استفاده وسیع این ماده در صنایع غذایی و بسته بندی شده است. از این فلز در تولید انواع قوطی های نوشیدنی، ظروف پخت و پز، ظروف و وسایل نگهداری و بسته بندی مواد غذایی، شیمیایی و دارویی استفاده می شود.

کاربرد آلومینیوم

۵ – سایر صنایع : آلومینیوم به علت دارا بودن وزن سبک و انتقال بالای الکتریسیته، به عناون جایگزین مناسب مس در صنعت انتقال برق مورد استفاده قرار می گیرد. ضمنا به علت خاصیت انتقال حرارت مناسب به همراه سبکی بالا، از این فلز در ساخت مبدل های حرارت، مخازن تهویه، راکتورها و … استفاده می شود. به هر حال بدون آلومینیوم ساخت وسایلی نظیر هواپیما و ماهواره امکان پذیر نبود. استفاده از آلومینیوم سبب سبکی، نصب سریعتر و اقتصادی تر سازه ها و مقاومت در برابر خوردگی می باشد. به علت وزن کم قطعات آلومینیومی انجام عملیات ماشینکاری بر روی این قطعات با سرعت بسیار بالاتری صورت می گیرد که سبب کاهش چشمگیر زمان و هزینه تولید قطعات شده است. استفاده از آلومینیوم در سازه ها، عمر آنها را تقریبا نامحدود کرده و شکل ها و رنگ های متفاوت عرضه شده، تنوع زیادی به طراحی ها افزوده است. استفاده از پروفیل ها و ورق های آلومینیومی عایق شده در درب ها، پنجره ها و نمای ساختمان ها سبب صرفه جویی بسیاری در مصرف انرژی شده است. با توجه به اینکه قسمت عمده ( ۲۶ درصد) آلیاژهای آلومینیوم مصرفی، آلیاژهای مورد استفاده در صنعت حمل و نقل می باشند، با توجه به مزیت رقابتی ایران در زمینه تولید قطعات خودرو، محصول مورد نظر برای تولید، آلیاژهای آلومینیوم از نوع ریختگی می باشد. آلیاژهایی که بیشترین مصرف را در این زمینه دارند، عبارتند از: آلیاژهای A356 , A413 , A380